Experience / Expertise

Punct national de contact pentru tsunami - (TNC) / Punct focal de avertizare la tsunami (TWFP)

In cadrul grupului de lucru “Intergovernmental Coordination Group for the Tsunami Early Warning and Mitigation System in the North-eastern Atlantic, the Mediterranean and connected seas (ICG/NEAMTWS)”, Institutul National de Fizica Pamantului are un rol activ, cu urmatoarele functii:

  • Punct national de contact pentru tsunami (TNC)
  • Punct focal de avertizare la tsunami (TWFP)
  • Centru National de alertare la tsunami (NTWC) -> in curs

INFP detine o infrastructura foarte bine dezvoltata pentru evaluarea rapida la tsunami, cu specialisti in seismologie, fizica si geofizica, expertiza de peste 120 de ani in domeniul seismologiei, avand retele dedicate pentru monitorizarea seismica si evaluarea rapida a efectelor provocate de tsunami.

Centru de informare al INFP este creat pentru a alerta rapid autoritatile in cazul unui tsunami produs in regiunea Marii Negre, dar si la nivel global. Pentru evenimente generate in Marea Neagra sau la distanta mai mica de de 100 km pe uscat, INFP genereaza si trimite alerte catre autoritatile din Romania. Pentru evenimente seismice cu un potential mare de generarea a valurilor tsunami, INFP primeste informatii de la centrele de alertare international, disemineaza informatia si creaza un raport care este trimis catre autoritati.

INFP este Punct national de contact pentru tsunami (TNC) si Punct focal de avertizare la tsunami (TWFP) in cadrul ICG/NEAMTWS, functia de TWFP implicand primirea de avertizari internationale de tsunami de la NEAMTWS si alte centre regionale.