INFP foloseste tehnologia GNSS (Global Navigation Satellite System) inca din anul 1996, facand masuratori intr-o retea GPS teporare ce continea 58 de puncte. In 2001, INFP a instalat prima statie permanenta in colaborarea cu Facultatea de Geologie si Geofizica - Universitatea Bucuresti (FGG), Universitatea Tehnologica din Delft, Universitatea din Utrech si Centrul de Cercetare pentru Stiinte Integrate ale Pamantului (ISES) din Olanda, pentru a studia deformatia crustei. In prezent, reteaua de referinta contine 24 de statii (Figura 1). INFP are o vasta experienta anterioara, in special in domeniile monitorizarii seismice, geodetice - GPS si geofizice, dar si in achizitie si procesare de date, transferul acestora in timp real, analiza si interpretare folosind metode avansate de matematica, fizica, geofizica si IT. Fig. 1
In zona Dobrogea, Prima statie permanenta GPS a fost instalata la Histria (HIST) in 2003, si recent reteaua a fost imbunatatita prin instalarea a inca 7 statii permanente. Acestea apartin in prezent de INFP.
O alta retea de statii GPS a mai fost instalata in regiunea Dobrogea, si anume reteaua GeoPontica (Figura 2), dezvoltata si intretinuta de Institutul National de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina (GeoEcoMar), in 2013. GeoPontica (avand 18 statii) inregistreaza date pentru partea de vest a Marii Negre, atat pe tarmul romanesc, cat si pe cel bulgaresc, referitoare la: miscarea verticala a crustei tereste (izostazie, ridicare, subsidenta, tasare, etc.). Intre INFP si GeoEcoMar exista in acord de colaborare privind schimbul de date GPS. Fig. 2
Reteaua de statii permanente GPS/GNSS a INFP contine multiple tipuri de echipamente. MArea majoritate a lor sunt produse de compania Leica: GR10, GRX1200GGPro, SR 530 si GRX1200, iar receptoarele si antenele sunt LEIAT504, LEIAR10 si LEIAX1202GG. Sunt in functiune si 2 statii cu echipament Septentrio, cu receptori de tip AseRx2e HDC si antene de tip PolaNt-x MF. In present, are 2 receptori Leica GR30, disponibili pentru 2 statii permanente, si 2 statii GNSS cu echipament dedicate perioadelor de campanile in teren. Statiile permanente GPS apartinand de reteaua GeoPontica sunt echipate cu receptori si antene de tip Topcon.
Achizitia de date se face in tamp real, datele sunt in format RAW DATA si RINEX, folosindu-se programele Leica GNSS Spider si Septentrio Rx. Mai mult, 11 dintre statiile retelei inregistreaza simultan date Ring Buffer pe memoria interna e receporului cu o rata de 20 Hz (0.05s).
Rezultatele referitoare activitatea tectonica din zona Dobrogea sunt prezentate in grafice si arata ca partea de ESE a teritoriului Romaniei se departeaza fata de placa stabila Eurasia, cu o viteza ce varianza intre 2.5 - 3.0 mm /an (Figura 3).
Multumiri
Multumim Institutului National de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie si Geoecologie Marina, Centrului de monitorizare si alertare la hazarde marine natural – Euxinus, pentru accesul liber la date.