SEISMIC NETWORK

Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP) asigura monitorizarea seismica a teritoriului Romaniei prin intermediul Retelei Seismice Nationale (RSN), contribuind in mod direct la mitigarea pentru risc seismic in regiuni afectate de cutremure puternice generate in zonele seismice principale. Mai mult, proiectarea si dezvoltarea retelei RSN sunt foarte importante in vederea implemenarii unei bune strategii pentru a reduce impactul negativ pe care il pot avea cutremurele. In momentul de fata, reteaua seismica este compusa din:

  • 121 statii seismice cu transmitere in timp real
  • 147 statii echipate cu senzori de acceleratie

Exista si 2 retele de tip “array”, la Bucovina (reteaua BURAR, ce contine 9 statii de scurta perioada, 1 senzor in gaura de sonda si 3 senzori de suprafata) si cea de-a doua la Ploştina (PLOR), incepand cu anul 2007. In present, reteaua PLOR, localizata in zona Vrancea si in functiune din 2009, contine 7 puncte (3 instrumente de banda larga si accelerometre). Mai mult, tot incepand cu anul 2009, o retea de infrasunete a fost instalata la Ploştina (IPLOR), in aceeasi locatie cu reteaua PLOR. Reteaua IPLOR contine 6 instrumente.

Responsive image

Fig. 1. Reteaua seismica operata de Institutul National pentru Fizica Pamantului.

Datele digitale primite de la statiile seimsice sunt analizate in mod continuu de un sistem automat de achizitie si procesare (Antelope). Sistemul Antelope realizeaza detectarea in timp real a evenimentelor, face diferenta intre evenimente locale si teleseisme, pune faze P si S automat, localizeaza si evalueaza magnitudinea pentru evenimente locale si teleseisme.

Buletinele revizuite de operator sunt trimise catre centrele internationale de date in mod regulat (lunar), iar pentru evenimente locale cu magnitudine > 3.5 pe scara Richter, in cateva ore de la generare. Reteaua Seismica Nationala distribuie rezultatele (localizari si faze) prin intermediul internetului cate cateva centre seismologice din Europa (European-Mediterranean Seismological Center; Swiss Seismological Service, Zurich; International Seismological Center, U.K.; Seismological Survey of Serbia; Institute of the Physics of the Earth, Obninsk, Russia; Institute of Geophysics, Ukraine; Geophysical Institute, Bulgaria) and USA (National Earthquake Information Center, United States Geological Survey), cu scopul de a fi utilizate in cataloage seismice internationale.

Datele seismice sunt trimise in timp real prin intermediul nodului INFP EIDA si transmise in timp real la cetru de date al INFP sau catre parteneri. Implementarea sistemului de averizare in timp real pentru obictive industrial si instalatii de interes national in cazul producerii unui cutremur major, reprezinta una din cele mai recente si deosebite realizari ale INFP.

Produse

Datele seismo-acustice inregistrate de RSN sunt procesate in mod continuu de operatori, pentru a identifica evenimentele seismice produse pe teritoriul Romaniei si in regiunile adiacente. Pentru aceste evenimente, sunt estimate cu acuratele localizarea, mgnitudinea si intensitatile locale. Pentru procesarea si analiza datelor, diferite activitati sunt desfasurate pentru a evalua panrametrii evenimentelor seismice:

  • Procesarea formelor de unda pentru a extrage parametrii cutremurelor
  • Elaborarea unor produse specifice: buletine revizuite,liste ce contin fazele identificate - interpetarea parametriilor cutremurelor in functie de caracteristicile zone epicentrale. Procesarea si analiza datelor Retelei Nationale asigura informatii de baza pentru evaluarea hazardului seismic, elaborarea de harti cu intensitatile macroseismice, vulnerabilitate si risc seismic, averizare timpurile la cutremure si microzonare a teritoriului Romaniei. Rezultatele concrete ale monitorizarii seismice sunt:
  • Baze de date ce contin inregistrarile digitale ale evenimentelor locale, regionale si teleseismice
  • Cataloage de cutremure actualizate, din Romania si tarile invecinate
  • Generarea de ShakeMap (harti in timp aproape real ale miscarii solului si intensitati, dupa cutremure semnificative)
  • Sistem de alertare in timp real pentru unitati industrial cu risc crescut la cutremure mari generate in zona Vrancea

Exista un schimb de date ai parametrilor seismici si alte informatii cu alte Centre de Avertizare la Tsunami si Puncte Nationale de Contact. Institutul National pentru Fizica Pamantului (INFP), in colaborare cu alte institutii din Romania, actioneaza constant pentru a imbunatati cooperarea si schimbul de date cu tarile ce inconjoara Marea Neagra. Schimbul de date cu tarile cu deschidere la Marea Neagra implica achizitia in timp real a datelor de la 17 statii din Bulgaria, Turcia, Georgia si Ucraina. Acest lucru imbunatateste capacitate Retelei Seismice Nationale de a monitoriza si localiza in mod corect cutremurele generate in Mare Neagra.

Responsive image Fig 1.1 Schimbul de date cu tarile din jurul Marii Negre.